Nu mai fiți generoși pe banii altora!

M-am trezit, din nou, în niște grupuri de vânzare-cumpărare de toate pentru toți, pe Facebook. Nu știu care n-a avut altceva de făcut și m-a adăugat, mereu se găsește un binevoitor care crede ca m-ar bucura un feed doldora de anunturi proaste (și de cele mai multe ori agramate) cu „hăinuțe” și „gentuțe” și alte diminutive bune de zgâriat retina. O bucata de vreme mi-a fost lene, recunosc, sa caut butonul „leave group” sau sa întreprind orice fel de actiune, asa ca m-am delectat citind discuțiile spumoase (și publice, în vazul tuturor) dintre vânzători și posibilii cumpărători. Și ca să-l parafrazez pe regretatul Amza Pellea în filmul „Nea Marin Miliardar”: oh, boy!!!

Fraților, e jale, ca peste tot în online, de altfel! Mulți romani care nu știu sa scrie corect în limba materna, mulți analfabeți funcțional (am crezut ca studiul ala care arata ca 42% din tinerii de 15 ani din România sunt analfabeți functional e o exagerare, dar din păcate, nu e, fiindca am văzut atâția oameni care citesc un text, dar nu-l înțeleg, pur și simplu), mulți care nu știu să-și exprime doleanțele într-un mod concis și clar (și apoi tot ei ii bestelesc pe cei care nu i-au înțeles), mulți prost-crescuți și nesimțiți (ca educația e rara avis în zilele noastre), foarte mulți țepari (tre’ sa mance și gura lor, nu?)! Ah, și bineînțeles, să nu uit cumva de personajul despre care o sa va vorbesc azi, personaj care pe de-o parte m-a amuzat și pe alta m-a enervat (surle și trâmbițe, va rog): multpreagenerosul samaritean pe banii altora. Cum, nu știți ce animal mai e și asta? Nicio problema, imediat va învăț cum să-l depistați.

Conform „Atlasului de tipologie umana”, Animus Generosus ori multpreagenerosul samaritean, omniprezent în mediul online, îți sare imediat în ochi prin binecunoscutul comentariu pe care-l scuipa cu nonsalanta si fara sa-l rumege prea mult, la anumite anunțuri de vânzare, în special cele cu haine, jucării sau orice produs pentru copii: „În locul tău le-aș dona la saraci!“. Acesta e modul lui de a-și confirma sieși puritatea si curatenia sufletului și a-și arata superioritatea in fata semenilor. Spre deosebire de ceilalti muritori de rand (zgarcitii dracu’), el are asigurat un loc in Rai, caci el este un suflet bun si bland si generos, el ar da de pomana tuturor nevoiasilor, ar imbraca pe cei dezbracati, incalta pe cei desculti si hrani pe cei flamanzi, toate pe banii altora, nu ai lui, bineinteles! El stie cel mai bine, mult mai bine ca tine, ce e de facut cu banii tai sau lucrurile tale, cumparate din salariul tau, pentru care ti-ai rupt spinarea tu! El este cel mai indreptatit sa-si bage nasul unde nu-i fierbe oala, sa-ti sugereze – din bunatatea sufletelului sau plin de har si lumina, nu intunecat ca al tau, pacatosule! – ce trebuie sa faci, ca tu sigur nu ai cap sa gandesti, tu nu ti-ai facut anumite calcule si planuri pe baza carora ai luat o decizie, nuuuu, tu asteptai semn divin si iata-l cum a venit, s-a coborat prin degetele si tastatura multpreagenerosului samaritean si adevar ti-a grait/scris tie: „In locul tau as da la saraci, mai bine ai da de pomana, eu as face si-as drege!”. Fiindca, nu-i asa, toti avem nevoie sa ni se spuna ce sa facem, toti iubim sfaturile necerute din partea unor total necunoscuti!!!

CITATUL ZILEI:

„Dacă nu mă costă nimic, sunt foarte generos.”

Lucian Velea

Un gând despre „Nu mai fiți generoși pe banii altora!

  1. Excelent punctat! O categorie care merită studii intense, pare că se înmulţesc cu rapiditate cei care compun specia asta.
    Să îi sfătuim la rândul nostru să cumpere acel produs şi apoi să-l doneze. Dacă tot nu mai pot trăi de atâta bunătate câtă au în suflet. 😀

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.