Povestea elefantului spanzurat

Copii, voi știți povestea orașului care a spânzurat un elefant?

Mary era o elefăntiță de cinci tone, artist al circului Sparks World Famous Shows. Într-o zi de toamnă, ca acum, în 12 septembrie 1916, la circ a fost angajat un vagabond, pe nume Walter, zis și Roșcatul. Chiar dacă n-avea experiență și nu lucra pentru circ decât de o zi, lui Walter i s-a dat bățul care avea în capăt o suliță și pus s-o călărească în timpul parăzii din orașul Kingsport, Tenessee.

În timp ce circul traversa orașul, cu Roșcatul mândru nevoie mare călare pe elefant chiar în fruntea parăzii, Mary a văzut la marginea drumului o coajă de pepene și s-a aplecat după ea. Walter a împuns-o zdravăn după ureche s-o învețe minte să se mai aplece după coji de pepene în timpul unui moment atât de solemn, ca o paradă. Mary s-a înfuriat. Și-a dus trompa spre spate, l-a apucat pe Roșcovan, l-a trântit cât colo de o tonetă de băuturi, după care i-a strivit capul.

Spectatorii au început să strige și să fugă panicați în toate părțile. Un fierar local a scos un pistol și a tras nu mai puțin de cinci focuri, dar lui Mary, care părea că se liniștise acum, nu părea să-i pese nici de gloanțe, nici de mulțimea care urla ca apucată: Omoară elefantul! Omoară elefantul!

Proprietarul circului, domnul Charlie Sparks, a căzut pe gânduri. Orașul era acum împotriva lui. Dacă nu făcea ceva, circul lui ar fi dat faliment. Cu părere de rău, a luat decizia să o pedepsească pe Mary, prin spânzurare, în public.

Chiar a doua zi, pe 13 septembrie, 1916, Mary a fost urcată în tren și dusă 50 de kilometri, în Unicoi, unde era așteptată de o mulțime de 2500 de oameni, printre care și mai toți copiii din oraș.

Era o zi cețoasă și ploioasă. Pe drumul spre triaj, unde avea să fie executată, Mary era însoțită de celalți patru elefanți ai circului, care o conduceau ca la paradă. Când lui Mary s-a pus lanțul în jurul gâtului, cei patru elefanți au ridicat trompele și au scos sunete ca și cum ar fi jelit-o. Temându-se că ar putea să fugă, oamenii au priponit-o cu alt lanț de picior și când macaraua a început s-o ridice de gât, nimeni nu s-a gândit să-i dezlege piciorul. Și-au dat seama prea târziu, când oasele și ligamentele ei au început să pârâie și să se rupă. Lanțul din jurul gâtului s-a rupt și el, Mary a căzut și și-a fracturat șoldul. Dar încă nu murise.

Execuția a fost reluată. De data asta i-au dezlegat piciorul și au ridicat-o cât au putut de sus, deasupra tuturor, agonizând și dând din picioare, horcăind în uralele și aplauzele mulțimii. După ce n-a mai mișcat, a mai atârnat așa o jumătate de oră, până când un veterinar a declarat-o în mod oficial, moartă.

Aceasta a fost povestea orașului care a spânzurat un elefant. Oamenii n-ar ști să spună nici azi, cine dintre Mary, Roșcovan sau oraș a fost vinovat, sau altfel spus, cine a fost „elefantul din încăpere”. S-a întâmplat în 1916, dar se poate întâmpla oricând, câtă vreme într-o încăpere există un elefant pe care oamenii refuză să îl vadă și aleg să pedepsească un alt elefant, mai puțin vinovat.
(sursa foto și poveste: rarehistoricalphotos.com)

Povestioara gasita pe Facebook George Moise

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.