Parfum livresc

Riscurile parvenirii

William Dean Howells-Riscurile parveniriiIeri am terminat de citit „Riscurile parvenirii” de William Dean Howells. Nu vreau sa fac un rezumat al romanului pentru a nu strica placerea celor care vor sa-l descopere singuri.Insir doar cateva idei.

Romanul a aparut in 1890 cu titlul original „A Hazard of New Fortunes” si  este unul realist, destul de stufos dupa parerea mea! Actiunea sa este plasata la sfarsitul secolului al nouasprezecelea, intr-un New York aflat in plina transformare sociala si economica. Spre finalul cartii este prezentata o greva a muncitorilor din transport, care ia o intorsatura urata si duce la moartea unuia dintre personaje, fapt pe care nu l-am anticipat deloc! Atat de bine a stiut Howells sa pastreze surpriza si suspansul!

Textul cartii se bazeaza pe descrierea cu lux de amanunte si pentru cei care nu gusta acest gen,  romanul poate parea greu de citit, cu fraze lungi si alambicate, cu prea multe detalii in care te pierzi daca nu citesti cu atentie. A fost si cazul meu! Dar daca treci peste asta, descoperi niste personaje umane, cu caractere diferite, foarte bine conturate de autor. Nu m-am identificat cu niciunul, dar cred ca ele reprezinta de fapt punctul de atractie al romanului, cea mai importanta parte a acestuia. Mi-a placut cum au fost prezentate in amanunt toate gandurile si sentimentele lor, facandu-le sa para atat de reale si umane!Sa va numesc totusi cateva personaje si aportul lor la actiunea romanului:

*Basil March – impreuna cu sotia sa,Isabel si cei doi copii se muta din Boston la New York, la propunerea lui Fulkerson, o veche cunostinta a lui March si geniu intr-ale publicitatii, pentru a infiinta si conduce o revista literara, numita mai tarziu Magazinul bilunar

*Batranul Dryfoos – olandez la origini, imbogatit din exploatarea gazelor naturale descoperite pe teritoriul fermei sale, este sponsorul revistei

*Lindau –  neamt la origini, vechi prieten al lui March, a luptat de partea nordului in Razboiul Civil American, in care si-a pierdut o mana. El reprezinta clasa de jos, traieste intr-o saracie lucie si  crede cu tarie in drepturile muncitorilor, convingere pe care nu se teme sa o impartaseasca tuturor, ori de cate ori are ocazia, ceea ce-i aduce numai probleme. Fiind foarte fidel principiilor sale, refuza pensia de veteran de razboi si isca o cearta cu Dryfoos, chiar in casa acestuia. Este angajat pe post de traducator la revista, poliglot fiind. Am adorat modul in care vorbeste Lindau! Parca ii si auzeam accentul nemtesc!

*Angus Beaton – este angajat pe post de ilustrator la Magazinul bilunar. Fire rece, nestatornica si egoista, este indragostit de domnisoara Alma Leighton, artista si ea, colaboratoare a revistei

*Colonelul Woodburn – se muta impreuna cu fiica lui la New York, traind cu chirie in casa Almei si a mamei acesteia. El crede cu tarie in sclavie si publica in Magazinul bilunar un articol pe aceasta tema controversata, deoarece Fulkerson e convins ca asta va face ca revista sa se vanda si mai mult si-i va creste popularitatea

*Conrad Dryfoos – este editorul revistei si fiul proprietarului acesteia. Este o fire blanda, ascultatoare, care-si dedica viata operelor de caritate si ajutorarii saracilor. Viseaza sa ajunga preot, contrar opiniei tatalui sau

Acum cateva CITATE DIN CARTE:

„…egoismul fiecarui individ creeaza intotdeauna haos.”

„…iar curajul e un lucru ce trebuie demonstrat, ca si talentul de a canta la un instrument: nu-ti dai seama daca-l ai decat atunci cand incerci.”

„Banul se stimeaza si se preamareste pe sine, si daca exista un lucru pa care nu l-a dobandit inca, considera ca-l poate cumpara!”

„…indiferent cat de frumos sau de comod este jugul pe care-l poarta, orice supus intelege ca fiinta sa apartine altcuiva.”

„Suntem fapturi ale momentului: traim de la o etapa la alta si fiecare etapa este dominata de o singura problema de interes.”

„-Da, stiu, spuse el, ne educam in spiritul dispretului fata de natura umana. Dar Dumnezeu nu a creat fiinte demne de dispret si, indiferent carui tel ne-a menit, consider ca si El simte un fior de bucurie cand vede ca suntem la inaltimea destinului, asa cum simte orice tata cand fiul se dovedeste a fi un om adevarat.”

„Suntem atat de nelinistiti in privinta viitorului, incat uitam cat de apropiat este trecutul.”

„…sufletul asculta de glasurile blande si domoale si nu de sunetul trambitelor destinului. Poate ar trebui sa spun ca nu ne-am schimbat deloc; am evoluat. Este efectul caracterelor multiple prezente in fiecare din noi; suntem toti alcatuiti din mai multe caractere, iar uneori este predominant unul, alteori, altul.”

„-Copii, rosti March intorcandu-se spre ei, moartea este un loc de exil pana la care nu ajung nici regretele, nici dragostea. Tineti minte acest lucru si fiti buni cu toata lumea aici, pe pamant, caci dorinta de a sterge urma comportarii aspre sau dureroase fata de cei morti va fi pentru voi un chin suprem.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s